CPCS MEWP Theory Test

CPCS MEWP Theory Test Mock Questions


There are 25 CPCS MEWP Theory Test questions in this assessment. You need to score 20 out of 25 to pass. You may review answers after each question or at the end of the test. Good luck!

Your Progress

Tests Taken

Last Score

Average Score

1941 votes - average 4.7 out of 5

CPCS MEWP Theory Test Questions and Answers Quick View

List of questions in above test (quick view). Click question box to reveal correct answer.
1. In what circumstances would foam-filled tyres be specified for platform operations? Give ONE answer
A In a situation where there is a risk of puncture
B When a MEWP is fitted with a self-levelling chassis
C Where foam-filled tyres are available
D Where the MEWP has tracks
Correct Answer: A In a situation where there is a risk of puncture
Explanation: Foam-filled tyres are used in specific conditions where the risk of puncture is much higher than normal
2. What does the working range of the MEWP actually mean? Give ONE answer
A The maximum allowed lift accordingly to the load centre
B The minimum allowed lift accordingly to the load centre
Correct Answer: A The maximum allowed lift accordingly to the load centre
3. Who decides the working range of the MEWP? Give ONE answer
A The client
B The manufacturer
C The operator
D The supervisor
Correct Answer: B The manufacturer
Explanation: The working range of a MEWP is always determined by the manufacturer
4. Which TWO factors shape the distance plant or machinery has to be kept from overhead power lines? Give TWO Answers
A Depends on the speed of your vehicle
B The amount of voltage that runs through the electricity lines
C The level of insulation in your machinery
D The support used for the electricity lines (wooden poles or metal poles)
Correct Answer: B The amount of voltage that runs through the electricity lines, D The support used for the electricity lines (wooden poles or metal poles)
Explanation: The voltage volume and type of poles are important. Remember that electricity can arch or jump gaps.
5. What are the TWO possible outcomes of facing prosecution for failure to comply with legislation or regulations? Give TWO Answers
A If you can prove that you fulfilled the legal requirements then you are probably going to be found Not Guilty
B If you cannot prove that you fulfilled the legal requirements you will be found Guilty and face a prison sentence or a substantial fine
C If you have committed no previous offence, the matter will be closed before reaching court
D If you pay a fine before a court appearance the matter will be closed
Correct Answer: A If you can prove that you fulfilled the legal requirements then you are probably going to be found Not Guilty, B If you cannot prove that you fulfilled the legal requirements you will be found Guilty and face a prison sentence or a substantial fine
Explanation: The failure to comply with legislation or regulations leading to prosecution will result in a court appearance, at which you would either be found guilty or not guilty
6. Why does a Method Statement exist? Give ONE Answer
A To describe how the work will be done safely and efficiently.
B To reduce innovation and add to bureaucracy
C To set a target for completing the work on time
D To set a target to try and beat in completing the work
Correct Answer: A To describe how the work will be done safely and efficiently.
Explanation: The Method Statement has been developed with strong data and should always be respected
7. If the steering axle is to the rear of the direction for travel, what would be the consequences? Give ONE Answer
A The steering would be reversed
B The steering would continue as normal
C The steering would veer to the left
D The steering would veer to the right
Correct Answer: A The steering would be reversed
Explanation: The steering will always be reversed if the steering axle is to the rear of the direction for travel
8. Where should the Operator’s Manual always be kept? Give ONE Answer
A In the office
B Next to the steering wheel
C On the machine in an unspecified place but one where the operator has easy access
D Under the seat
Correct Answer: C On the machine in an unspecified place but one where the operator has easy access
Explanation: An Operators Manual should be kept on the machine in a place where the operator has easy access - the operator can determine where this in
9. Which of these are ways in which a hired-in MEWP operator can help secure more business from a contract? Give TWO Answers
A Compliance with the Method Statement
B Re-negotiating a contract
C Safe working practices
D Speeding up a job without conducting checks
Correct Answer: A Compliance with the Method Statement, C Safe working practices
Explanation: As well as safe working practices and compliance with the Method Statement, active co-operation with the workforce is highly valued
10. What are the TWO factors in the recommended minimum distance between the stabilisers and the top of the bank if you have set up to work near a bank? Give TWO Answers
A Depth of the bank
B Edge of the pad to edge of the slope
C Height of the slope + width of the slope (top to bottom) x 2
D Length of the bank
Correct Answer: B Edge of the pad to edge of the slope, C Height of the slope + width of the slope (top to bottom) x 2
Explanation: The largest distance will always apply, be it from the edge of the pad to the edge of the slope, or the height of the slope + width of the slope (top to bottom) x 2. Formal calculations are contained from many sources including CIRIA publication C703
11. What TWO factors must you take into account when calculating the safe working load of the platform of a MEWP? Give TWO Answers
A Speed of the machine
B The maximum capacity set by the manufacturer
C The weight of the entire load
D Weight of the MEWP
Correct Answer: B The maximum capacity set by the manufacturer, C The weight of the entire load
Explanation: The maximum capacity set by the manufacturer plus the weight of the entire load must always be taken into consideration
12. Which of these is NOT a requirement of the Road Traffic Act when an operator has to drive a vehicle-mounted MEWP along a stretch of the public highway? Give ONE Answer
A The MEWP must be free of load
B The lights must be in good working condition
C The vehicle must be driven by a driver specifically assigned to the vehicle for a whole day
D The vehicle must be taxed
Correct Answer: C The vehicle must be driven by a driver specifically assigned to the vehicle for a whole day
Explanation: When an operator has to drive a vehicle-mounted MEWP along a stretch of the public highway, the Road Traffic Act applies, and these are the six requirements that must be followed: 1. The vehicle must be insured 2. The vehicle must be taxed 3. The tyres must be in good condition and clean 4. The lights must be in working condition 5. The driver must have the correct driving licence 6. The MEWP must be free of load
13. Why should you wear gloves when checking fluid levels? Give ONE Answer
A In case you contaminate the oil
B It prevents your body temperature from interfering with the reading
C That's how it's always done
D To avoid oil contact with the skin which can cause skin problems
Correct Answer: D To avoid oil contact with the skin which can cause skin problems
Explanation: Gloves should always be worn when checking the oil in order to protect the skin
14. Which of these is NOT a danger when working in a confined space? Give ONE Answer
A Fumes
B Size of plant
C Visibility
D Workforce
Correct Answer: B Size of plant
Explanation: Workforce, fumes, noise and also limited visibility are always classed as dangers when working in a confined space.
15. What TWO checks must be made to the ground type when siting the MEWP for work? Give TWO Answers
A Check if a MEWP has been placed there before
B Check if the ground can support the load
C Check if the ground is suitably packed
D Check the water level in the ground
Correct Answer: B Check if the ground can support the load, C Check if the ground is suitably packed
Explanation: When siting the MEWP for work, you must always: 1. Check if the ground is able to support the load 2. Check if the ground is suitably packed
16. Which of these is NOT a duty or obligation on employees under the Health and Safety at Work Act? Give ONE Answer
A Avoid interference, intentionally or recklessly with anything provided for safety
B Co-operate with the employer
C Completing weekly safety assessments
D Protect themselves and others who may be affected by their acts or omissions
Correct Answer: C Completing weekly safety assessments
Explanation: Under Health and Safety legislation, employees must always: 1. Protect themselves and others who may be affected by their acts or omissions 2. Co-operate with the employer 3. Avoid interference, intentionally or recklessly with anything provided for safety These three duties are general legal obligations under the relevant legislation and must be followed
17. What final action must be carried out before leaving the cab or platform for a rest break, after parking and switching off the machine? Give ONE Answer
A Boom inspected for damage
B Fuel gauge must be inspected
C Isolation of the machine to prevent unauthorised usage
D Mirror positioning must be checked
Correct Answer: C Isolation of the machine to prevent unauthorised usage
Explanation: A MEWP must always be isolated to prevent unauthorised usage
18. When selecting a MEWP, why should the working height or reach of the task need to be accurately known? Give ONE Answer
A Simply to gather information
B To be able to conduct the task safely and efficiently
C To see if the height record can be broken
D To try and break through the reach record of the MEWP
Correct Answer: B To be able to conduct the task safely and efficiently
Explanation: Accurate working height and reach data is vital to conduct the task safely and efficiently
19. If an operator has to use a new type of MEWP that they are unfamiliar with, Regulations such as PUWER 98 and other guidance require the operator to have several things. Which one of these is NOT required? Give ONE Answer
A Additional insurance
B Correct instruction
C Training
D Up to date information
Correct Answer: A Additional insurance
Explanation: The operator is required to have the correct instruction, training and up-to-date information on the unfamiliar MEWP
20. Which of these does NOT need access to the Operators Manual? Give ONE Answer
A Maintenance staff
B Supervisors
C The client
D Transporter drivers
Correct Answer: C The client
Explanation: Keeping the Operators Manual in a standard location allows access for all relevant people
21. What type of driving licence is required for working with plant on the highway or verges? Give ONE Answer
A Full UK Category A Driving Licence
B Full UK Category B Driving Licence
C Full UK Category C Driving Licence
D Full UK Category D Driving Licence
Correct Answer: B Full UK Category B Driving Licence
Explanation: The type of licence needed is described in law
22. What is the minimum age allowed for working with a MEWP on the highway or verges? Give ONE Answer
A Age is defined by the size of the machine
B Minimum 17 years old for all machines
C Minimum 18 years old for all machines
D Minimum 21 years old for all machines
Correct Answer: D Minimum 21 years old for all machines
Explanation: All MEWP operators on highways or verges must always be at least 21 years old
23. If setting up to work near a steep slope, which TWO of these could be a danger? Give TWO Answers
A Insufficient ground support
B Movement of the machine
C Noise distractions
D Strong winds
Correct Answer: A Insufficient ground support, B Movement of the machine
Explanation: Ground support and a stable machine are vital when working near a steep slope
24. If setting up to work near a steep slope, what TWO preventative actions can be taken? Give TWO Answers
A Ensure that the work is within level confines
B Implement a barrier system
C Operate at the lowest speed possible
D Put out safety signs
Correct Answer: A Ensure that the work is within level confines, B Implement a barrier system
Explanation: Implement a barrier system or ensure that the work is within level confines will mitigate dangers when working near a steep slope
25. If raising the platform up to the ceiling of a structure, what is the main reason extra care should be taken when nearing the ceiling? Give ONE Answer
A To prevent crushing the personnel inside the platform
B To protect the ceiling
C To protect the load
D To protect the machine
Correct Answer: A To prevent crushing the personnel inside the platform
Explanation: Preventing crushing the personnel inside the platform is the most important consideration